"DOWNLOAD" stranica

Na ovoj stranici pronaći ćete poveznice prema programima, uputama, primjerima za sve programe koji vam trebaju uz digitalni udžbenik o digitalnom vođenju.

VisSim

VisSim je simulacijski program za analizu i sintezu sustava automatskog vođenja ( www.vissim.com ). Karakterizira ga intuitivno grafičko sučelje, veliki broj sastavnih elemenata, od osnovnog bloka do složenih optimizacijskih struktura.

Na našem poslužitelju nalazi se besplatna, edukacijska Windows verzija VisSim 3.0 Academic Edition koja se smije koristiti samo za  potrebe obrazovanja (Free Academic Programme - FAP -- Dozvola tvrtke Vissim za korištenje programa u nastavne svrhe).

Profesionalne verzije VisSima možete kupiti na Web situ tvrtke.

>>> VisSim 3.0 (2.9 Mb u zip formatu. Nakon spuštanja raspakirajte ga i pokrenite .exe datoteku)

>>> Svi vissim primjeri spomenuti u tekstu ( u zip formatu. Nakon spuštanja raspakirajte ih)

>>> Vissim kod za primjere iz dodatka B (Primjeri) ( u zip formatu. Nakon spuštanja raspakirajte ih)

>>> Uputstvo za VisSim 3.0 (1.9 Mb u pdf formatu. Za čitanje trebati će vam Acrobat reader )

>>> Uputstvo za VisSim Analyse 3.0 (0.4 Mb u pdf formatu. Za čitanje trebati će vam Acrobat reader )

>>> ViSim 3.0 sa svim uputstvima u jednoj zip datoteci. (38 Mb u zip formatu)

Octave

Octave je interaktivni matematički simulacijski jezik visoke razine čije se funkcije pokreću iz linijskog editora. Struktura mu je vrlo slična Matlabu, s tim da postoje određene sintaktičke razlike.

Najveća mu je prednost što se distribuira pod GNU javnom licencom što znači da je besplatan i da mu je redistribucija dozvoljena (prenosimo dio o distribuciji: "Octave is free software. This means that everyone is free to use it and free to redistribute it on certain conditions. Octave is not in the public domain. It is copyrighted and there are restrictions on its distribution, but the restrictions are designed to ensure that others will have the same freedom to use and redistribute Octave that you have.".

Program Octave je originalno napisan za Linux okružje, pa se i Windows varijanta diže u prozoru koji je emulator Linux-a. Korištenje programa Octave zahtjeva poznavanje korištenja interaktivnih jezika koji se pokreću iz linijskog editora. Uz instalacijski program za Windowse koji možete skinuti s našeg poslužitelja idu i dobra uputstva (na engleskom) iz kojih se lako savlada korištenje programa Octave. Za noviju verziju posjetite Web stranice: (www.octave.org i octave.sourceforge.net).

Kratki on-line tutorial programa Octave možete pronaći na našem poslužitelju, kao i kratki opis svih funkcija koje sadrži Control Toolbox, ali za detaljni opis ovih funkcije trebate biti on-line. Na istoj stranici je dana usporedba sintakse osnovnih funkcija u programu Octave i programu Matlab. Detaljni tutorial se može pronaći i u on-line tverziju a može se i naručiti u tiskanoj verziji po cijeni od 30 US$.

Aktivnošću Centra za znanstveno računanje Sveučilišta u Splitu (prof.dr.sc.Ivana Slapničara i Damira Krstinića, dipl.ing.) na poslužitelju Centra postavljena je i on-line verzija programa Octave koju smo i mi koristili u okviru ovog on-line udžbenika.

>>> GNU Octave 2.1.50 za Windows (7.6 Mb  .exe datoteka. Starija i kompaktnija verzija. Dovoljna za primjere dane u ovom e-udžbeniku. Nakon spuštanja pokrenuti je i Octave će se automatski instalirati)

>>> GNU Octave 2.1.73 za Windows (23 Mb  .exe datoteka. Nova verzija iz ožujka 2006. sa novim svojstavima. Nakon spuštanja pokrenuti je i Octave će se automatski instalirati)

>>> On-line verzija programa Octave

Scilab/Scicos

Scilab je isto tako interaktivni matematički simulacijski jezik visoke razine čije se funkcije pokreću iz linijskog editora. Ima nešto bolju grafičku podršku, pa čak i editor sličan Simulink-u kod Matlaba. Sintaksa mu je također vrlo slična, iako i ovdje postoje određene razlike. (Na primjer u Matlab-u i Octave programu kompleksni korjen se zadaje z1=0.8+0.6j , a u Scilab-u z1=0.8+0.6*%i).

I njegova je najveća prednost što se distribuira pod GNU javnom licencom što znači da je besplatan. Iniciran je na francuskom institutu INRIA, tako da mu dokumentacija dolazi i na engleskom i na francuskom jeziku. Originalno je i Scilab kao i Octave pisan za Linux okružje, ali postoji i Windows verzija koju možete skinuti s našeg poslužitelja. Novije verzije i različite dodatke možete pronaći na službenim stranicama programa Scilab: http://www.scilab.org/ .

Korištenje programa Octave isto tako zahtjeva poznavanje korištenja interaktivnih jezika koji se pokreću iz linijskog editora. Sintaksa mu je još sličnija sintaksi Matlaba. Zipani manual za program Scilab 4.0 možete također pronaći na našem poslužitelju.

Scilab ima vrlo dobre grafičke funkcije kojima je moguće kreirati i najsloženije crteže.

Sastavni dio nove verzije Scilaba 4.0 je i paket Scicos za modeliranje i simuliranje pomoću blok dijagrama (nešto kao Simulink u Matlabu). Slika prikazuje primjer blok dijagram modeliranja u Scicosu.

Više detalja o Scilab-u i Scisos-u i cijeli niz primjera njegove upotrebe možete pronaći na službenim stranicama programa http://www.scilab.org/ . Na njihovom Web situ možete besplatno skinuti i modul koji povezuje LabView i Scilab, ta ko da cijeli modul Scilaba može postati dio virtualnog instrumenta LabView programa. Scilab ima i cijeli niz toolboxa iz najrazličitijih područja tehnike uključujući i automatsko vođenje. Kako je program pod open source licencom broj toolboxa iz dana u dan raste.

>>> GNU Scilab 3 (windows) (11.059 Mb  .exe datoteka (starija verzija). Pokrenuti je i Scilab će se automatski instalirati)

>>> GNU Scilab 3.0 manual (1.9 Mb Zipan html manual programa Scilab na engleskom)

>>> GNU Scilab 4.0 (windows) (13.6 Mb  .exe datoteka (nova verzija iz 2006). Pokrenuti je i Scilab će se automatski instalirati. )

>>> GNU Scilab 4.0 manual (2.3 Mb Zipan help file programa Scilab na engleskom)

>>> Comparison of SCILAB Syntax and Functions to MATLAB (password: respect the copyright)

>>> Free/Open source software: An alternative for engineering students (Paulo S. Motta Pires, David A. Rogers)

Matlab

O Matlabu nećemo puno govoriti. Komercijalan interaktivni matematički simulacijski jezik. Kako ga u tekstu spominjemo i koristimo ovdje ćemo vam samo dati poveznicu prema nekim jednostavnim tutorialima na engleskom. Prenosimo ih i zbog toga što je sintaksa Scilaba i Octavea vrlo slična, pa se ovi tutoriali  mogu koristiti i za ove programe.

>>> Getting Started with Matlab - Uvod u Matlab. Autori su David Hart sa Indiana University, USA i Malcolm Good sa University of Melbourne, Australia.

>>> An easy Guide to Control System Toolbox  - Uvod u primjenu Control Toolboxa verzija 4 za Matlab 5. Autor mu je Finn Haugen, Telemark Collegu, Porsgrunnu Norveška.